Recent Articles

Cvjetni prah -pelud

Pčele sakupljaju cvjetni pelud zato što sadrži bjelančevine, masti, šećere, vitamine i druge korisne tvari za njegovanje legla. Ukoliko u košnicu nema dovoljno unosa cvjetnog praha, pčele zaostaju u razvoju. Peludi raznih vrsta biljaka imaju određene i stalne veličine, boju i oblik. Ako gledamo pod mikroskopom pelud uzet s tijela pčele ili iz meda, po njihovoj veličini i obliku možemo odrediti koje je cvjetove posjetila pčela, odnosno od kojih biljaka potiče med.

Veličina peludovih zrna raznih biljaka bitno se razlikuju. U većini slučajeva ta zrna dostižu oko 0,015 - 0,050 mm u promjeru, a kod samo malog broja biljaka npr. tikava, 0,15 - 0,20 mm. Po boji peluda može se raspoznati od kojih je biljaka sakupljeno: s maline je bijel, s jabuka je svijetložut, sa suncokreta i žutog kokosa je zlatnožut, s krušaka je crvenožut, s marelice i kestena je tamnocrven, s bijele djeteline je smeđ, s hrasta je žutozelen, s lipe je svijetlozelen, s facelije je ljubičast i tako dalje.

Cvjetni pelud ili cvjetni prah kao pčelinji proizvod izuzetno je zdrav kao dodatak ljudskoj prehrani.
IDEALNA KOMBINACIJA S MEDOM
Alternativno namakanju preko noći, možete napraviti svoju mješavinu polena i meda. Optimalni omjer je 3:1 u korist meda. Primjerice, u 75 grama meda umiješajte 25 grama polena. Mješavinu potom treba ostaviti odstoji najmanje 10 dana jer je potrebno, kao i u slučaju s vodom, omogućiti prodor meda u peludne ovojnice. Držite ga na suhom i hladnom mjestu i uvijek odaberite organsku kvalitetu jer jedino eko pelud osigurava sve blagotvorne sastojke bez štetnih sastojaka.
Probajte ekološki cvjetni prah, med i propolis s naših polica i uživajte u slatkom, cvjetnom vitaminsko-mineralnom koktelu  iz košnica.

http://agrofavorit.hr/honey-honig-med-web-shop/cvjetni-prah-pelud-pollen-flower-pollen

Tagovi: cvjetni prah
© Copyright 2013. Agro Favorit d.o.o. | Web development & Hosting KUHADA