Recent Articles

Otkrijete svijet meda.

Med u prehrani djece.

Za djecu je odličan doručak sendvič od maslaca i meda. Na taj način djeci se osigurava dovoljno energije da izdrže zahtjevne aktivnosti koje se stavljaju pred djecu.
Redovan, svakodnevni unos meda obezbeđuje zdravlje i vitalnost, bolji razvoj i napredak, kao i veću otpornost prema infekcijama. Za djecu med predstavlja "gotovu" hranu, koja biva...

Pčele sakupljaju cvjetni pelud zato što sadrži bjelančevine, masti, šećere, vitamine i druge korisne tvari za njegovanje legla. Ukoliko u košnicu nema dovoljno unosa cvjetnog praha, pčele zaostaju u razvoju. Peludi raznih vrsta biljaka imaju određene i stalne veličine, boju i oblik. Ako gledamo pod mikroskopom pelud uzet s tijela pčele ili iz meda, po njihovoj veličini...

Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju sa pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora. Koristi se kao sredstvo za brtvljenje neželjenih otvora na košnici.

Propolis je najistraživaniji pčelinji proizvod. Brojne studije pokazale su da djeluje protiv bakterija, gljivica, virusa i upala te da ima anestetički, antioksidacijski i antitumorski...

 
Jesen je vrijeme za paljenje svijeća i zato uživajte u njihovom sjaju i toplini.
Pogledajte sliku, kako napraviti pčelinji vosak svijeće u vlastitom domu !
Mnogo zabave.

Pčelinji vosak: http://bit.ly/17feFsh
 
 

Stigla je sezona kestena, mnogima omiljene jesenske šumske poslastice.Ulicama gradova širi se opojni miris pečenih kestena.                                                                                                                                                                                                           Kandirani kesten sa medom :

  • 900 gr...

Marinada za roštilj.


  • 2 kašike meda
  • 1 kašike soja sosa 
  • 1 kašike kečapa 
  • 1 kašike senfa 
  • 1 kapi tabasco sosa 
  • 1 čena belog luka 
  • mlevenog bibera , soli

 

Znak ”Hrvatske kvalitete” za med Agro Favorit d.o.o. iz Slatine.

http://www.hgk.hr/izdvojeno/zlatna-kuna-2012

Ispečeni ili gotovi muffin dodamo svježi sir i jednu žlicu meda, izmješamo dobro. Oblikujemo u kuglice koje stavljamo na štapiće.
žutu glazuru: šećer u prahu,dodajte žutu boju za namirnice. Izmješamo dobro. Kuglu u glazuru umočiti i osušiti 30 min.
crta / lice: iz crne čokolade crtati ili šećerno pismo za dekoriranje ( smeđa )
krilo: formirati iz bijele...

LIPOV MED- je bistar, gotovo proziran, ugodnog mirisa i vrlo blagog okusa. Konzumiranje donosi olakšanje kod prehlade, upale dišnih i probavnih organa, te nekih bubrežnih oboljenja. Pospješuje metabolizam pa djeluje na izbacivanje štetnih tvari iz organizma.

Matična mliječ

Matična mliječ ili Gelée royale posebno je dragocjen pčelinji proizvod. Matična mliječ je lučevina medonosnih pčela koja se koristi kao hrana ličinki. Uz to, ako se javi potreba za maticom, izabrana ličinka će dobivati velike količine matične mliječi kao jedini izvor hrane prva četiri dana svoga rasta.
Matična mliječ je kremasta, lijepljiva,...

Imamo jednostavan recept za izvrsne Fritule.  Potrebno vam je 4 jaja, 15 punih žlica brašna, 2 jogurta, 1 prašak za pecivo, 2 žlica cvijetni med.
Sastojke promiješati. Zagrijati ulje i žlicom vaditi fritule i kratko peći u dosta ulja.
Pečene staviti na papirnatu salvetu i posuti šećerom u prahu.
DOBAR TEK :)

© Copyright 2013. Agro Favorit d.o.o. | Web development & Hosting KUHADA